Followers

Thursday, 28 September 2017

Remind Me

Hi ella.

Today I feel like shit. I'm a mess today. Haven't shower and feeling hungry and shit. Still oncall. Still sleepy.

Today is no fun. Patients that I have been taking care of for hours have gone for C-sec and on top of that, Im left with just 1 more freaking SVD to conduct.

I am tired. I am drained. I made mistakes.

Remind me why I chose Medicine again.
Remind me why I chose this never ending working hours.
Remind me why the hell I want to help people when I,myself need help more.

Sometimes it's all too much.
I want to cry. But complaining means you're weak. You are expected to bear it all. To be okay kena maki. To be okay tak tidur for 1 day.

I have class tomorrow. And Im still oncall. Im tired. And I have to be okay.

Dear Ella,
Remind me why I chose this field again.

29/8/17
Ella

Monday, 25 September 2017

I'm a final year!

Hi assalamualaikum.

Sedar x sedar almost 6 months je lagi untuk mengadap final exam. It has been an overwhelming and challenging journey untuk sampai ke tahap ni...but yang lebih challenging dan gila ialah exam bulan 4 next year. Rasa nak menangis pula memikirkannya. Hahah. Sometimes I feel like macam xcukup je ilmu di dada as a final year medical student. But orang kata macam tu bagus so we know we can improve ourselves more and jangan overrrrr confident sangat. Hahah. Alhamdulilah setakut takut den, tak sabar nak habis belajar huhu. I wanna work work work work *cue lagu Rihanna*

Some people said yang study lagi best dari kerja but for me, I wanna work. I wanna make decisions, be responsible and of course I wanna earn moneyyy dengan titik peluh sendiri. Nothing beats the feeling of getting your first paycheck! It's not going to be easy buttt I believe that disebalik kesulitan ada kesenangan. Kalau hidup nak senang je memang kat situ jeeeelaaaaa hang. Huhu


Hopefully by 6 months I will be ready for Final Exam. Also, I am thankful for many reasons. At the moment I have so many reasons to be happy and I wish things stay the same way.

Everyday is a good day. If it isnt, its just still  too early or you havent had your coffee yet. 😎

Adios.

Friday, 9 June 2017

Review IN2IT Liquid Matte Lipstick

Hi assalamualaikum!

Yes I know this blog dah berhabuk and almost nothing was posted for such a long time :') I have been busy with life and life so far has been quite a journey. Cehwah. Surprisingly, this is going to be a review post. Yes you hearddddd meee people. So yesterday as I was hanging around in Guardian TBS saja lah bodek-bodek all the lipsticks yang ada. No, seriously I tried almost all yang ada :') I think I need a new one and so I bought one. The funny thing about this IN2IT liquid matte is that packaging dia of coursely seakan-akan menyamai Kylie Jenner's. The world nowadays teach us about the opposite of copyright and originality without a hint of guilt haha. Long story short, I tried one of the shades anddddd I loveeed it. So here goes the review:-

IN2IT Liquid Matte Lipstick (05 Rogue)

Hasil carian imej untuk in2it liquid matte
Photo: Credit google (All the shades available)



I got mine in the shade of Rogue 05. Totally into nude/brownish lipstick these days. Im aging guys.

Pros:
1. Highly pigmented. Sekali sapu je dah bole cover your lips which is gooood as you won't feel the need to put on too much product on your lips.
2. Smells good. It has fruity-ish smell to it which I think quite nice. As long as it doesn't smell like chemical and tayar I don't mind. Haha
3. Staying power +++++. To remove this from my lips I actually had to use baby oil (cause Im a baby that's why LOL). You don't actually need to apply a second coat whatsoever after first application.
4. Cheap. (RM20+This lipstick actually reminds me of my Nyx Matte Lipstick which is a little more expensive than this one so I did good. Haha
5. Not drying yet not moisturizing? Haha I can't decide but I guess that's okay. Nyx Matte Lipstick is quite drying for me.

Cons:
1. Sticky. Even after you pakai, you will feel its stickiness when you press your lips together. But I can live with that. Unless you're the type of person yang tak suka sticky lipstick then this is not for you.
2. It transfersss. Yes but not that much. So, you can expect a little (sikit jer) stain on glass/sudu/mangkuk/periuk LOL (I actually tried this okay people hmmmm Im that extra)
3. Limited shades. There are only 5 shades available and I loveee them all except that Im kind of bored with pink/red-ish lipsticks at the moment.

Conclusion: - I really like this lipstick and I think this would be a cheaper and good dupe to Nyx Matte Lipstick which is slightly expensive than this one. Anyways, totally recommended!



Wednesday, 14 September 2016

Hahaha

Asalamualaikum.

First of all, gelak lu. Kehkeh. Mengarut je kononnya nak update blog blah blah blah tetapi sampai ke sudah tidak juga ku buat. Biasalah, janji melayu. Betul ni melayu, swear. Hahah. Tak tahu busy buat apa, maybe lah busy belajar. Maybe, tak janji.

Sesungguhnya aku dah jadi pelajar perubatan Tahun 4. :') Time surely flies. Semoga menjadi insan yang lebih tabah, tak mudah goyah dan lebih berdicurry. Itu sahaja. I know it's not worth writing pun this post tapi saja lah kan, lebih baik sedikit daripada tiada langsung. Huhuh

I see you when I see you :')

Monday, 20 June 2016

One paper down!

Hi. Assalamulaikum.

Sesungguhnya paper pagi telah berakhir. Fuh, God knows perasaan lega nauzubillah tu bila loceng berbunyi menandakan telah masuknya waktu..eh I mean of course lega satu paper dah settle. Esok satu lagi paper kemudian....raya. Hahah suka hati. Next week is the highlight of bulan puasa. Why? Because aku akan berposting paeds di Hospital Klang. Ah, rasa semalam aku cakap aku kureng sikit nak layan budak-budak. Eh

Debar pun ada, keringat peluhku mengalir mengenangkan apakah dugaan posting paeds nanti. Mati lah nak. Eh bukan anak awak ye, tapi saya. (emoticon sedih di sini). Aku kan heavy metal sikit so handling patients yang kecik-kecik sangat ni alahai kang pecah pulak demo. Fragile sangat je aku tengok. Hm. Pape lah nak.

Sedar tak sedar, dah nak masuk half Ramadhan dah. Sekejap gila. Aku pun dah nak masuk tahun 4. Tinggal Paeds and Medicine.....hahahah. Hanya mereka yang seangkatan sahaja yang memahami senyuman pahit berbau penderitaan. Whatever it is, Ella You Can Do This! Hm tapi bukan niatku nak meronta kesayuan di sini, tapi sebenarnya as gambar-gambar kat blog ni hilang aku rasa macam annoying. So, I will start posting pictures again! So takde lah bila orang datang lalu blog ni rasa macam "Eh, peninggalan sejarah gila blog ni" Hmm sebenarnya betul la tu. Ye, awak. Saya lama dah tinggalkan blog ni. Saya busy tau. :P

Lepas exam, insyaAllah aku akan cuba menulis balik. Hint: vacation. Hmm kenapa ni tetiba je. Hahah well sebab tetiba haritu bukak blog ni pastu rasa macam "eh rindunya blogging" "eh mengarutnye aku tulis dulu-dulu" dan sebagainya. :')

Sebagai deposit, aku sertakan sekali gambar sikit. Okay balik laut dulu.

Your cursed mermaid,
Ella




Friday, 25 October 2013

Sweetheart (s)

Asalamualaikum yaww. 

Whoahhhh rasanya dah berkurun aku tak update blog. Kemain kau bajet busy. But the truth is, budak medic UM paling sempoi tahun ni hahah. Thanks to new curriculum from University of Sydney, kami kini mempelajari more about arts in medicine. Yes people, arts atau nama kampungnya seni. Eh ingat medicine takde seni ke. Nanti simpang siur pulak kitaorang potong abdomen pesakit haha.

Few asked me, macam mana study sekarang? And yes, study has been good. Alhamdulillah, kitaorang masih di block 1 which is dedicated for English for Medicine & Language in Medicine(arts). Mesti pelik kenapa lah takde bunyi anatomy, physiology, biochemistry and all kan kan. But that is the truth. Even some of us call ourselves Linguistic students kihkihkih. Apa pun, aku suka system baru ni sebab kitaorang dah masuk hospital since year 1 meaning that exposure to clinical years dibuat lebih awal daripada curriculum lama. Yeayy. Best gila dapat masuk hospital pakai white coat. All eyes on us. Tapi maaf le ye makcik-makcik, pakcik-pakcik sekalian, saya budak year 1 lagi hihi.

               So far, we have been to four different sites kat PPUM (Pusat Perubatan Universiti Malaya). And lepas every visit, kami haruslah memulas otak to come out with good, well-established reports. Every group dibahagikan to different sites every week. And alhamdulliah group aku sangat lah sempoi and gila gila. Jadi, tak le aku menggila nerd setiap minggu haha.

Okay, done with what had kept me away from blogging. hihi. Sebenarnya aku nak post something related to what yang buat aku bahagia sekarang ni.Tak terkata kebahagiaan yang aku ada sekarang ni. Apa tu? Ha mestilah.....jeng jeng jeng....apa korang ni, tak sabau (orang melaka kan !)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
Jawapannya..mestilah sebab my sweethearts aka kawan-kawan kat sini ! Yeay. To be specific, my A200 friends. Kami sangat lah gila-gila. Best dapat kenal dorang ni (which mostly kenal dari PASUM). Tapi, masuk degree barulah nak beramah tamah. Hihihi :') Rasanya satu hari kalau tak gelak, tak sah la. Best ada kawan kawan camni, rasa semangat aje nak ke kelas (we even sometimes go to class together :)) Usually, we call ourselves ''Girls'' which buat aku rasa, ''eh. girls kauuuuu padahal da umor2 mak orang ni'' kihkih

We did a lot of things here. Makan, Kuliah, Movie, Jalan-jalan, Shopping and etc. Hihi k la, malas nak type. Moh layan gambau . :D


Ini idea aku suruh amek gambar bukak mulut. Nak tengok ade plaque tak. Hahah
From left: Nuha, Amal, Ella, Ima :)


Ni masa MHS. Senget tak senget duduk tepi jalan amek gambar posing pelbagai aksi. 


My roomate ! :D


Kat sini, aku jadi berseni seni pulak haha. I joined ''Manifesto Puisi'' and yes we won the first place ! Hihihi
Baru perasan, aku tertido agaknya time orang snap tu =.=


Pelakon-pelakon gegadis haha. 
From left : Kimi, Ella, Hajar :)



After show, semua ketawa macam nak mati sebab ade kejadian kelakau hahahah


Dressing like makcik 70s



So this is how, our DK3 looks like. Kat sini, kitaorang belajar Hubungan Etnik yang maha seronokkkkkkk =.=


Tak lupa juga, sweetheart aku dari UiTM. Kesayangan niiii.
She is single by the way hahaha. (Melaty comel)


Terharu sebab she came to see me. Yeayyy ! Love you. muahhhh muahh !


Ini adalah pemandangan tepi tasik tapi tasik tak nampak pulak hihi. Kolej 2 dekat gila dengan Tasik Varsiti. So petang2 kalau stress bole aje jogging or bermain mata dengan tasik ni kihkih



LiM class. Semua ni bajet nerd je hihi


Shopping with Nuha ! Hihi


Taken di dalam Surau. Budak zaman sekarang, dalam surau pun jadik lah ye =.=. Eh kitaorang dah solat ye, baru amek gambar. hahaha


Budak sebelah kiri ni dah macam anak aku dah. Hahah :D 


Kalau nak tahu, 80% memory phone aku penuh gambar dia. Hahah


Roomates A203; Ella, Nuha, Fazira
Dalam banyak-banyak, Fazira paling nerd. hahaha :P


Cutie Amalina. Nak glamor sikit, Ammy. Hahah. Ini adalah muka budak yang tersangat rajin pernah aku kenal dari PASUM :') Sangat motivating 


#AJK 


Pengetua Kolej belanja ais krimmmmmmmm !


Itu ialah Nadira Aris. Tokey Business Topup Terlajak Laris di A203. Usahawan yang berjaya ni. Hihi. Sesiapa yang berminat nak join under dia, sila la contact beliau kihkihkih 


We belong together. Cehwah


Dont ask me, which class I was in at this time. Hahaha 


First time, jumpa buddies (seniors) Semuanya comel-comel and sporting hihi.


Ni masa nak hantar Umi pergi Mesir. Kawan dari sekolah menengah nii. Dah besar panjang pun kau ye Mi. Semoga maju jaya dalam studies. May Allah bless ! :')


Again, Tokey besar Nyonya Nadira Aris 


Introducing you, my groupmates ! Few aje lah but then, they are my girlfriends ! Amacam? Ada muka doktor tak kitaorang? Hihi
From left : Mas (taken) hahaha, Khairun (ayu and lembut), Entah siapa haha, Min (gila-gila and sempoi), Ika (comel tegas), Nad (retisss kauuu) and Raja (royal gituuu) 


Our A200 potluck. Sangat happening youols. Semuanya sedap-sedap sampai perut ni tak tahan dah asik disumbat non stop hihi 


More. Triffle itu sangat lah sodapppppp. Thanks Jiha !


Yummy !


This is my baby stethoscope :')


More groupmates. Leong and Lulu there :D 


Cik cik yang comel. Hihi
Hafizatul, Khairun and Ika :D

Mas ayuuu hihi, Min and Singing. 




Banyak lagi sweethearts yang tak tertunjuk. Anyway, budak A200 memang daebak ! As well as Group 3 ! Love ya all. <3



There was an error in this gadget