Followers

Monday, 13 May 2013

Apakah Itu Sunblock?

Asalamualaikum yaww.

Hey guys, so Im back. I mean, Im here now, to post something beneficial since the last time I think I did..er that was weeks ago =.= Whatever it is, so, I know, a lot of people (including me) who have oily skin, find it very difficult to find the ideal sunblock that wont clog pores and provide adequate sun protection. Well guys, bumi semakin panas, ozone layers semakin berlubang lubang and we should be more aware of the effects of UV Rays. And skin cancer adalah sejenis penyakit yang berbahaya *take note please.

As one precaution step, lets us start using SUNBLOCK. Namanya sahaja ialah SUN + BLOCK. So, of course lah dia akan mem-block Sun from reaching your skin. Aceh. If you guys notice, kalau kita belek belek Sunblocks yang jual whether kat Watson ker, Guardian or Caring Pharmacy (yang aku usually go lah), akan tertera a few things like, UVA, UVB, SPF and + symbol kan? So, as a very concerned person, let me share a few details regarding these things.

Segmen Pembelajaran

UVA : Ultraviolet-A which is very long wave solar rays berukururan 320-400 nano meters (bersamaan  billionths of  a meter)

  • UVA ni akan masuk, nak menyumbatkan diri kedalam kulit dengan dalamnya which akan cause kehilangan collagen in skin, firmness, wrinkles and also menyebabkan kita nampak tua berbanding usia. Cehwah. This is horror. I dont want to look like a nanny =.=
UVB : Ultraviolet-B which is a short wave of solar rays. (290-320 nano meters)
  • Bezanya, UVB ni lagi ligat dalam menghasilkan Sunburn effect and will cause dark spots to occur.
SPF : Sun Protecting Factor.
  • SPF 1 maksudnya boleh block UVB from penetrating the skin dalam 20 minutes.
  • So, kalau SPF 25 maksudnya, kita boleh block UVB for about 8.5 hours (25 x 20mins = 500mins). Okay, this is math people.
  • Usually, minimum SPF yang kita perlukan ialah SPF 15 yang mana akan block sebanyak 93% of UVB. Sebab kalau SPF > 30, dia just akan block 4% more of UVB. Paham tak?
PA : Simbol plus ni indicates keberkesanan sunblock memblock UVA.Contoh :
  • PA + ni maksudnya dia block UVA.
  • PA++ maksudnya dia 2x block UVA.
  • PA+++ tu pun aku nak ajar ke =.= Heheh
           So, back to story. Rasanya rakyat Malaysia yang perihatin terhadap perkembangan alam sekitar sekarang ni, mesti at least ade satu sunblock. Hahah. Beware people. So, basically, the one that I'd recommend is Biore UV Aqua Rich SPF 50 PA+++ (Hah, kira lah berapa banyak dia block UVB :p)

This is the ideal product for those with normal to dry skin. Sebabnye, selain dia membantu memerangi UV Rays, it also provides us dengan moisturizing effect. Feeling feeling sejuk gituh. LOL. Plus, harga dia pun murah saja. Below RM30 rasanya. And you can find it di kedai kedai berhampiran anda. Ceh


*Inilah kejadah berkenaan


Sebab ini ialah post health-related, maka I end this post dengan gambar bajet sihat =.=


Babai*





















4 comments:

  1. dulu beli sunblock.. bukan men besar.. tapi pakainye skit jek.. sebab wendy nih pemalas nak touch up muka.. hahaha nice entry dear.. =)

    ReplyDelete

There was an error in this gadget