Followers

Sunday, 18 August 2013

10 THINGS YANG WAJIB ADA DALAM BEG GUA

Asalamualaikum yaww

Okay, this is just a suka-suka post. Gua rasa nak update blog tapi kering idea, maka gua bedal saja. Kahkah. Silakan layan kegilaan gua hari ini. Miahaha. Sebagai perempuan, kompom lah kita akan bawak beg bila jalan-jalan. Tak kiralah what size will it be. Ada yang suka bawak beg sandang, beg galas, beg kecik, beg besar. Ade ker orang bawak beg plastik? Haha. Whatever it is, it's still a BAG. Species macam aku ni, suka bawak shopper beg. Aku pun tak tahu, tapi aku cenderung untuk beli beg besau-besau. Hahah.
Senang, mana tahu jumpa benda comel, lepastu terbeli, apa lagi sumbat lah dalam beg besau berkenaan. End of the story.

Okay, meh aku nak share apakah 10 benda wajib yang perlu ada dalam beg aku. Kalau tak bawak ni, memang tak sah lah. Gitu.

1) Dompet yang kurang cash. Hahah. Gila kau tak bawak dompet. Penting ni, senang nak shopping. (Theres always debit cards involved =.=) Biasanya aku memang miskin dengan cash, sebab serik dulu pernah hilang dompet dengan cash2 nye sekali. Huhuhuk, sedih bak hang. Kini, tidak lagi. Kau nak curik, amik lah. Aku dah spare rm2 buat belanja ye. Kahkah

2) Handphone. Okay ini memang lah wajib. Gila kau tak bawak. Kalau aku kena culik macam mana? Nanti boleh mak aku detect aku pakai GPS. hahaha. Modern tak mak aku.

3) Spec/ Lens + Solution. Tengok mood aku lah, nak pakai spec or lens. Biasanya kalau ke majlis-majlis bermotif ilmiah, aku pakai spec. Saje nak tunjuk nerd. Kahkah. Kalau tengok wayang aku bawak spec. Sebab duduk dalam aircond lama-lama mata den jadik kering nanti rimas pulak pakai lens. Jadilah aku skema sikit tengok wayang. Pon bole~

4) Dettol Anti-Bacterial Wet Wipes. Yes, benda ini adalah kewajipan. Sebab entah aku rasa macam tak selamat ajew bila terpegang benda-benda yang macam possibility kuman singgah 90% and above. Muahaha.  Contohnya, kau nak cuci tangan nak makan, lepastu kau pegang tombol paip tu (dah berapa banyak kuman kat situ ewww) Jadi kau pun berasa selamat nak makan, walhah, YOU JUST TOUCHED THAT THING. =.= Lagi satu, bau wet wipes dettol ni sangat wangiii, bila lap tangan, rasa segau. Bole? Ada jugak yang suruh aku beli sanitizer. Jawapan aku : Ikut suka hati aku lah. Ada masalah? Beli lah ye, banyak gila kegunaan natang ni. Hahah



5) Cosmetic. Da nama pun perempuan, ofcos ar. Kahkah. Benda wajib di dalam beg aku ialah :

  • Obtuse Lip Tint. Bajet bibir korea mak nyahh oi kahkah. Best, aku rasa bibir aku makin ke pink sejak pakai ni. Entah kenapakah. Hahah
  • Bedak. Bebaskan mukamu dari kilauan minyak/sebum yang bakal menyumbat liang roma. Huh. 
  • Eyeliner. Okay ini ikut lah, kalau aku rajin. Tapi biasanya aku rajin. Hahah


aku pakai bedak maybelline clear smooth extra shine free powder code natural. (Y)


Revlon Eyeliner in black. (Y)

Favourite Lip tint EVERRRR (Y)


6) Air mineral. Hahah, jangan tak percaya, beg aku selalu ade air mineral bak hang. Hahah. Tapi takde lah size besau tu. Patah gak bahu den ni. Aku memang simpan air mineral (botol comel) sebab aku tak suka air manis, and aku juga selalu haus, and aku juga tak boleh kalau tak minum air mineral. Hahah. 


7) Kerongsang kecik-kecik/ pin. Ini adalah masalah aku yang paling kritikal. Kalau harini aku beli 10bijik kerongsang, esoknya mesti tinggal 7-8 bijik sahaja. Hahah entah lah, takde jodoh yang kuat antara kami, itu pasal asik hilang saja youols. Kahkah. Reasonnya aku simpan dalam beg, sebab aku kan ganas. Selalu sangat pin tercabut, terjatuh, hilang dan sebagainya. Lepastu tudung aku mengerbang bak model iklan syampoo =.=. Demi keselamatan diri sendiri, baik aku berjaga-jaga. Kata nenek aku, sediakan payung sebelum hujan yaww.

8) Telekung. Biasanya kalau gi jalan kejap, takdelah aku bawak. Tengok jugaklah destinasi, Kalau setakat jalan 2-3 jam je, selalu tak bawak. Kalau jalan jauh, or konvoi2 ker ngan family aku, bawak la kan. Kang mana pulak nak cekau dah ramai-ramai manusia tu. 

9) Perfume / Lotion. Kadang aku bawak perfume je, kadang aku bawak lotion yang bau-bau wangi. Kadang aku terbawak dua-dua. Kahkah. Yang penting, aku suka sembur adik aku dengan perfume. Hahah bukan ape, dah memang tebiat aku, nak dia wangi macam aku even dia dah pakai perfume dia sendiri. Kahkah. Beware lah, aku suka sembur orang lalalalaalala.

10) Panadol Acti-Fast. Takkan itu pun aku nak cakap kenapa. Hahah. Aku paling taksuka jalan-jalan, lepastu kepala macam nak kopak berdenyut. Memang gangster habis lah emosi aku. Hahah. Ini untuk kecemasan. Mana tahu malang terjadi. Nenek selalu cakap, malang tidak berbau. Memang baguslah tak berbau, boleh sembur perfume. Kahkah


Okay, bye.

2 comments:

  1. Damn you cube hahahaha but seriously we're the same at no7. Why are they always gone missing I was like hnngghhh come back you biiiicchhhh

    No4.. Cube, you.. (>A<) I need to buy it, a lot.

    ReplyDelete
  2. haha, well idk also, why are these brooch keep missing lahai. HAHAH. yes3 please buy the wipes :)

    ReplyDelete

There was an error in this gadget