Followers

Wednesday, 29 May 2013

Result Exam : The End

Asalamualaikum yaww.

It feels sungguh sekejap, macam baru semalam ambik Final Exam PASUM. Anyway, legaaa dah habis daripada kesengsaraan menghadapi Final Exam. With 9 subjects to handle, rasanya terlalu banyak yang kami belajar di PASUM. Mesti orang pelik, kenapa sampai 9? Sebabnya di PASUM, every compulsory subject dibahagikan kepada 2 dan markah dikira secara berasingan. Cuma pada kiraan Best 3 Subjects sahaja yang akan digabungkan markah. I tell you, it's hard.

So far, boleh la menggelarkan diri as Senior PASUM sebab dah graduate kan (ceh) hahah. To all my juniors, jangan lah leka sebabnya belajar kat PASUM seriously best and challenging. Tutorials yang berlambak dan menghentam emosi serta mental, termasuklah Report Kimia yang kadang-kadang mencecah 20+ muka surat untuk disiapkan. =.= 

Pengalaman di PASUM?

First of all, best. Sebab kita duduk 2 orang sebilik and Internet bersepah kat PASUM. Dari bus stop PASUM sampailah ke Cafe dan Tasik KK12. Korang akan perasan yang budak PASUM bangun tido pun akan update kat twitter, yang mana membuktikan PASUM kaya dengan WiFi. Hahah. Next, lecturers PASUM semuanya baik-baik belaka and mostly dah bertahun-tahun pengalaman mengajar, banyak yang PhD jugak.So, korang akan menimba ilmu daripada Pakar-Pakar.

Makanan? Kat Kafe KK12, banyak kedai baru yang dibukak. Untunglah budak session 2013/2014. Dah lah murah, sedap lah jugak. Sangat affordable untuk kanak-kanak PASUM macam korang. Huhu. 

Curfew? TAKDE. Hahah, korang bebas untuk bergerak ke mana sahaja. Tapi beragak-agak lah ye. But mostly, budak PASUM ni habis exam je, bersepah lah dekat Mid Valley, The Curve, Times Square. Semuanya nak lepas tension. Tidak lupa juga budak perempuan akan shopping tudung yang latest dengan Jalan Masjid India. Walawei harga borong bak hang. Huntunggg.

Exam? Okay, exam pasum sangat tough. Make sure korang semua beli every piece note yang akan diletakkan di kedai fotostat KK12. And beli jugak past years for at least 3 years. Sebabnya, soalan Exam ni kau kena kaji sikit. Kalau setakat baca notes lectures, jangan harap ye adik-adik.

Overall, nak survive PASUM senang je, hargai masa korang and cariklah kawan yang dapat membantu korang dan bukannya menjahanamkan. Study Group amatlah digalakkan ! Buatlah dalam 3-5 orang dalam satu group, dan bincang past years. Insha Allah senang korang nak jawab Exam. :)

Last words, nikamtilah hidup di PASUM sebaik mungkin sebabnya, seriously seronok gila belajar kat PASUM. Belajar nikmat, enjoy lagi nikmat. Hahah. Goodluck juniors !

..............................................................................................................................................................

And alhamdulillah result kitaorang dah keluar. Legaa. :)








Monday, 13 May 2013

Apakah Itu Sunblock?

Asalamualaikum yaww.

Hey guys, so Im back. I mean, Im here now, to post something beneficial since the last time I think I did..er that was weeks ago =.= Whatever it is, so, I know, a lot of people (including me) who have oily skin, find it very difficult to find the ideal sunblock that wont clog pores and provide adequate sun protection. Well guys, bumi semakin panas, ozone layers semakin berlubang lubang and we should be more aware of the effects of UV Rays. And skin cancer adalah sejenis penyakit yang berbahaya *take note please.

As one precaution step, lets us start using SUNBLOCK. Namanya sahaja ialah SUN + BLOCK. So, of course lah dia akan mem-block Sun from reaching your skin. Aceh. If you guys notice, kalau kita belek belek Sunblocks yang jual whether kat Watson ker, Guardian or Caring Pharmacy (yang aku usually go lah), akan tertera a few things like, UVA, UVB, SPF and + symbol kan? So, as a very concerned person, let me share a few details regarding these things.

Segmen Pembelajaran

UVA : Ultraviolet-A which is very long wave solar rays berukururan 320-400 nano meters (bersamaan  billionths of  a meter)

  • UVA ni akan masuk, nak menyumbatkan diri kedalam kulit dengan dalamnya which akan cause kehilangan collagen in skin, firmness, wrinkles and also menyebabkan kita nampak tua berbanding usia. Cehwah. This is horror. I dont want to look like a nanny =.=
UVB : Ultraviolet-B which is a short wave of solar rays. (290-320 nano meters)
  • Bezanya, UVB ni lagi ligat dalam menghasilkan Sunburn effect and will cause dark spots to occur.
SPF : Sun Protecting Factor.
  • SPF 1 maksudnya boleh block UVB from penetrating the skin dalam 20 minutes.
  • So, kalau SPF 25 maksudnya, kita boleh block UVB for about 8.5 hours (25 x 20mins = 500mins). Okay, this is math people.
  • Usually, minimum SPF yang kita perlukan ialah SPF 15 yang mana akan block sebanyak 93% of UVB. Sebab kalau SPF > 30, dia just akan block 4% more of UVB. Paham tak?
PA : Simbol plus ni indicates keberkesanan sunblock memblock UVA.Contoh :
  • PA + ni maksudnya dia block UVA.
  • PA++ maksudnya dia 2x block UVA.
  • PA+++ tu pun aku nak ajar ke =.= Heheh
           So, back to story. Rasanya rakyat Malaysia yang perihatin terhadap perkembangan alam sekitar sekarang ni, mesti at least ade satu sunblock. Hahah. Beware people. So, basically, the one that I'd recommend is Biore UV Aqua Rich SPF 50 PA+++ (Hah, kira lah berapa banyak dia block UVB :p)

This is the ideal product for those with normal to dry skin. Sebabnye, selain dia membantu memerangi UV Rays, it also provides us dengan moisturizing effect. Feeling feeling sejuk gituh. LOL. Plus, harga dia pun murah saja. Below RM30 rasanya. And you can find it di kedai kedai berhampiran anda. Ceh


*Inilah kejadah berkenaan


Sebab ini ialah post health-related, maka I end this post dengan gambar bajet sihat =.=


Babai*





















Saturday, 4 May 2013

A day with Mummy & sister

                                                            asalamualaikum yaww.

Hoorayyyyy *lompat bintang. Why am I acting insanely? Hoi, suka hati aku lah. Im home yaww. Hidup ibarat di syurgaaaa. Hahah. Well, basically Im so damn happy lah woi. Hahah, cant you tell?

Okay, sebab aku rasa bosan maka aku ajak Ibu jalan jalan kat JJ. Nak shopping lah kan sebab sekarang Aeon ade buat sale for Mother's sale. Pergh gila, sampai 70% bak hang. Forest, Voir, Tom's Girl pun sale hangat-hangat sehangatnya. Rugi kot tak pergi.

The actual plan was to go ngan Ibu je but then ade seorang lagi anak dara nak ikut, so obviously, my little sister, Anis pun join. Well, kitaorang pergi ke JJ depan Melaka Mall since dah lama sangat tak menapak ke sana. Haish, lama jugak aku tinggalkan Melaka. Haha, bajet perantau habis. =='

Lepas shopping, we all went to Old Town White Coffee for lunch. Harini mood aku baik, so aku belanja Ibu and Anis. Okay lah , kenyang gila bak hang. Kembung perut ni tak habis lagi pabila post ini ditulis. Hahah.




Me and sister


Again. LOL


Kaki pose


Proven



Haha


This is Mummy and Anis tengah pilih menu




Still deciding



Sibuk pulak membaca  Ana Muslim 




Mummy & Anis



My loves



Mummy and me !


I love my Mum


Captured



Gila camera


Mummy tertangkap 


Anis juga tertangkap


Hahah


Giyomi~



Okay, aku lah kena bayar =='




*bye



There was an error in this gadget